MEGASUPERMIN - Sanatate din gradina Lui DUMNEZEU !
tratament naturist diabet tratament diabet naturist diabet tratament naturist
diabet
Prima pagina > Intrebari frecvente > Ce alimente ar trebui sa consume un bolnav de diabet la pranz ?
diabet tratament naturist
glicostabil tratament diabet
Ce alimente ar trebui sa consume un bolnav de diabet la pranz ?


La pranz este indicat a se consuma :

  1. Supe - supa de cartofi dulci , de ciuperci , de conopida , de spanac , de rosi, mazare , fasole verde , linte., de telina
  2. Ciorbe – ciorbele se pot prepara din toate legumele mai sus amintite in care se poate adauga putina carne de pasare de casa ,manzat si chiar carne de porc slaba .Se recomanda ciorba de varza , fasole verde ,si fasole boabe - uscata ( inainte de preparare fasolea   boabe       se tine in apa rece timp de 6 -7 ore ).
  3. Pentru felul al doilea sunt foarte multe retete sanatoase pe care o sa le enumeram mai jos precum si cateva sfaturi practice :

-          in priumul rand se evita prajirea

-          folosirea in exces a sari

-          interzis a se consuma mezeluri, afumaturi ,slanina , grasimi animale, alimente cu un continut mare de colesterol ( organe de animale, margarina , galbenus de ou si in special creier care are cel mai mare continut de colesterol).

-          se recomanda pe cat posibil ca prepararea alimentelor (in special legumele ) sa se gateasca in aburi deoarece in acest mod legumele isi pastreaza valoarea lor nutritiva.

-          prepararea carni de peste sau a oricarui fel de carne se face prin fierberea in abur ,la gratar sau in cuptor .

Diverse preparate din legume : legume fierte cu sos dietetic, cu smantana degresata, salata de ardei copti, legume fierte cu orez basmatic,chiftele si galuste din legume fierte in aburi,mancare din napi,dovlecei,ciuperci,conopida, fasole verde , mazare, vinete, varza dulce sau acra , rosi,telina , praz si diferite forme de ghiveci din legume cu sau fara carne . Aceste prearate se pot consum ca atare sau ca si garnituri la diferite preparate de carne.

Se pot consuma alimente pe baza de carne pregatite asa cum am explicat mai sus din carne de pasare , manzat , vitel , porc , ovine ,iepure precum si peste, raci ,scoici , fructe de mare .

 

Salata cu orez, mazare, porumb si ciuperci
Ingrediente si cantitati:
1 cana orez
3 cani apa
1 cutie mazare
1 cutie porumb
1 cutie ciuperci
1 catel de usturoi
2 cepe de apa
1 borcanel iaurt
1 lingura otet balsamic
1 legatura verdeata proaspata
un praf de nucsoara proaspat macinata
sare, piper, dupa gust
50 ml. ulei de masline, palmier sau rapita

Mod de preparare:
1. Caleste orezul in ulei de masline, palmier sau rapita incins, adauga apa si introdu vasul la cuptor, timp de 30-40 de minute.
2. Taie ceapa de apa, pestisori fini. Asaz-o intr-un bol si freaca ceapa cu mana, adaugand si un praf de sare. Adauga otetul balsamic.
3. Peste ceapa, pune mazarea scursa bine, porumbul si ciupercile, scurse, taiate si calite cateva minute in ulei de masline, palmier sau rapita foarte incins.
4. Adauga verdeata, sarea, piperul si nucsoara macinata proaspat.
5. Scoate orezul din cuptor si lasa-l sa se racoreasca putin. Daca este foarte legat, toarna peste el o jumatate de cana cu lapte de migdale si amesteca-l usor, ca sa se desfaca, bob cu bob. Fiind fierbinte, excesul de lichid se va evapora.
6. Lasa orezul sa se racoreasca bine si adauga iaurtul. Amesteca usor. Combina cele doua
compozitii: orezul si ceapa, ciupercile, mazarea si porumbul. Se serveste rece.

Sfat
In loc de mazare, poti folosi fasole boabe fiarta, fasole verde, taiata bucatele, sau broccoli. Poti incerca o varianta cu buchetele de conopida in loc de porumb.
In plus, poti condimenta salata cu boia iute sau cu ardei iute, taiat fin.

Salata greceasca (I)
Ingrediente si cantitati:
1 salata verde creata
1 ceapa rosie, taiata felii
1 ceasca de masline negre
1 ardei gras, taiat fasii
1 gogosar, taiat fasii
2 rosii mari, feliate
1 castravete, taiat rondele
1 ceasca de branza de vaca nefermentata
6 linguri cu ulei de masline, palmier sau rapita
1 lingurita cu oregano
zeama de la o lamaie
piper negru, dupa gust
Mod de preparare:
1. Amesteca intr-un bol salata, ceapa, maslinele, ardeii, rosiile, castravetele si feta.
2. Amesteca ulei de masline, palmier sau rapitaul cu oregano, zeama de lamaie si piperul intr-un vas separat, apoi adauga sosul astfel format peste amestecul din bol. Amesteca bine si serveste.

Salata cu broccoli si conopida
Gustoasa si usoara, aceasta salata este ideala pentru pranz.
Ingrediente si cantitati:
1 1/2 lingurite otet
2 lingurite mustar
1 lingurita ulei de palmier sau rapita de masline
1/4 lingurita piper
1/8 lingurita sare
1 catel de usturoi, pisat
2 cesti buchetele mici de conopida
2 cesti buchetele mici de broccoli
1 ceasca branza de vaca
1/2 ceasca telina (cubulete)
1/2 ceasca ardei gras taiat marunt
1/2 ceasca masline verzi feliate
1/2 ceasca cubulete de castravete
1/4 ceasca ceapa verde rondele
1/4 ceasca patrunjel proaspat, tocat
1 lingurita capere
2 oua mari, fierte tari, taiate in sferturi
Mod de preparare:
1. Pregateste dressing-ul, amestecand bine otetul, mustarul, ulei de masline, palmier sau rapita, piperul, sarea si usturoiul pisat, pana formezi o pasta.
2. Separat, fierbe conopida si broccoli intr-o oala acoperita, timp de 8 minute. Scurge-le si
pune-le intr-un vas, in care adaugi apoi branza, telina, ardeiul, maslinele, castravetele, ceapa,
patrunjelul si caperele.
3. Adauga dressing-ul in vas si amesteca bine, pana la omogenizare. La sfarsit, adauga feliile
de ou.

Varza de Bruxelles în sos de rosii
Ingrediente si cantitati:
500 g varza de Bruxelles taiata fideluta;
2 rosii taiate marunt;
5 linguri susan;
3 linguri seminte de floarea-soarelui.
Sosul:
3 rosii mari;
3 linguri iaurt;
1/2 lingurita suc proaspat de lamaie;
1/2 ceapa;
1 praf de sare de mare;
cimbru.
Mod de preparare:
1. Intr-un castron, se amesteca varza de Bruxelles impreuna cu rosiile taiate, susanul si semintele de floarea-soarelui.
2. Separat, se pregateste sosul, cu ajutorul unui mixer, care se toarna peste compozitia preparata mai sus si se amesteca usor. Se serveste imediat.

Salata de vinete româneasca
Ingrediente si cantitati:
1/2 kg vinete;
1 ceapa de marime potrivita, tocata;
2 lingurite de patrunjel tocat;
1/4 cana ciorba de legume sau supa concentrata;
2 lingurite ulei de palmier sau rapita de masline;
1/4 lingurita cimbru;
1/4 lingurita boia, ardei iute (optional);
sare de mare si piper, dupa gust.
Mod de preparare:
1. Se pune in functiune cuptorul si se incalzeste la foc potrivit.
2. Se taie vinetele in doua sau trei locuri si se pun pe gratarul din cuptor sau intr-o tigaie si se lasa 20-30 de minute, adica pana cand devin moi. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.
3. Se curata vinetele de coaja. Se taie apoi pulpa in bucati mari, se pune intr-un vas si se adauga patrunjelul, restul ingredientelor si se amesteca cu mixerul pana cand se obtine o compozitie omogena. Se adauga ceapa tocata. Se pune apoi la rece si dupa o ora poate fi servita.

Salata cu varza de Bruxelles
Ingrediente:
12 verze mici de Bruxelles taiate fideluta;
2 lg. alune pisate;
1 lg. chimen.
Sosul:
1 mar ras pe razatoarea mare;
100 g branza de vaci;
1 lg. suc proaspat de lamaie;
1 dl. Iaurt  subtire;
3 lg. ulei de masline, palmier sau rapita;
1 praf de sare de mare;
.
Mod de preparare:
Se pregateste sosul din ingredientele indicate mai sus si apoi se amesteca cu varza taiata fideluta.
Deasupra se presara alune si chimen.

Salata de telina cu ciuperci
Ingrediente:
1/2 tulpina de telina taiata fin;
1 ceapa mica taiata in rondele;
200 g ciuperci de cultura taiate in opt;
1 ardei verde taiat in cubulete mici;
3 linguri seminte de floarea-soarelui.
Sosul:
2 linguri suc proaspat de lamaie ;
5 linguri ulei de masline, palmier sau rapita;
1 catel de usturoi pisat;
piper;
nucsoara;
sare de mare;
patrunjel tocat.
Mod de preparare:
Dupa prepararea sosului prin omogenizarea tuturor ingredientelor, acesta se toarna peste legume.
Salata se poate decora cu cateva seminte de floarea-soarelui.

Castraveti umpluti
Ingrediente:
1 castravete;
1 rosie taiata cubulete;
aproximativ 200 gr  iaurt si branza de vaci;
1 lingurita ceapa rasa;
putina sare de mare;
boia;
frunze de salata.

Mod de preparare:
Intr-un vas, se amesteca  branza de vaci impreuna cu rosia, iar compozitia rezultata se amesteca cu celelalte ingrediente.
Castravetele se taie in felii de 2 cm grosime, se scoate miezul din fiecare felie si se asaza pe
frunzele de salata (se poate taia castravetele si pe lung si se scoate miezul). Apoi se umple cu
compozitia care este gata preparata.

Salata de legume cu orez
Ingrediente:
3 cani orez (brun) fiert;
4 cepe verzi, partile albe si verzi taiate in felii;
4 ridichi taiate in felii;
1 telina mica taiata cuburi;
1 dovlecel mic, curatat si taiat cuburi;
5 masline mari negre, uscate si taiate in felii;
2 linguri ienibahar (tocat);
3/4 cana mazare verde, fiarta;
1/4 cana patrunjel proaspat;
1/4 cana otet din vin rosu;
1/4 cana  supa de legume;
2 linguri ulei de masline, palmier sau rapita;
1 catel de usturoi tocat;
sare de mare si piper, dupa gust;
12 frunze mari de salata verde.
Mod de preparare:
1. Se amesteca intr-un vas mare orezul cu legumele si patrunjelul.
2. Separat, se amesteca otetul, supa, ulei de masline, palmier sau rapita si usturoiul si se toarna peste legume.
Se potriveste gustul de sare de mare si piper si se amesteca compozitia. Se pune la rece sau se lasa la temperatura camerei, amestecand din cand in cand.
3. Se pun pe o farfurie 3 frunze de salata verde, iar deasupra se pun legumele.


Salata de orez
Ingrediente:
2 cani de apa
1 cana orez sau quinoa
1 castravete mare, curatat de coaja si seminte si taiat cuburi
2 rosii taiate cuburi
1 ceapa taiata cuburi
1 telina mica taiata cuburi
1 ardei gras taiat cuburi
2 linguri ardei capia tocat, pentru gust
1/3 cana patrunjel proaspat, tocat
1/4 cana suc proaspat de lamaie
1 lingura ulei de masline, palmier sau rapita de masline, palmier sau rapita 2 lingurite sos de soia
sare de mare si piper dupa gust
Mod de preparare:
1. Se pune apa la fiert, dupa care se adauga orezul. Se reduce focul la minim, se acopera si se lasa pe foc inca 15 minute, amestecand din cand in cand sau pana cand orezul este fiert. Se ia de pe foc si se mai lasa sa stea in vasul acoperit inca 5 minute, dupa care se strecoara intr-un vas mai larg si se lasa sa se raceasca.
2. Dupa ce s-a racit se adauga castravetii, rosiile, ceapa, telina, ardeiul gras, ardeiul capia si
patrunjelul. Se amesteca totul cu grija.
3. Separat, se combina restul ingredientelor intr-un vas, se toarna peste legume si se amesteca bine.

Salata de conopida si castraveti
Ingrediente:
1 conopida potrivita ca marime
1 cana iaurt
1 castravete mic, curatat de coaja si taiat felii
1 catel de usturoi zdrobit
1/2 lingurita de chimion
boia, sare de mare si piper pentru gust.

Mod de preparare:
1. Inflorescenta conopidei se desface in mai multe bucati, care se pun intr-un vas.
2. Se combina restul de ingrediente in alt vas si se amesteca.
3. Amestecul astfel obtinut se toarna peste florile de conopida.



Salata greceasca (II)
Ingrediente:
2 castraveti mari
2-3 rosii tari
1 ceapa
1 ardei iute verde sau galben
2 salate verzi
200 g branza de vaca nefermentata
50 g de masline negre
Sosul:
patrunjel verde
2 linguri de zeama de lamaie
2 linguri de otet
5 linguri de ulei de masline, palmier sau rapita
sare si piper
un fir de maghiran
Mod de preparare:
1. Taiati castravetii in patru pe lungime, apoi taiati-i felii ceva mai groase
2. Taiati rosiile in felii, ardeiul in fasii, ceapa in rondele.
3. Salata va fi taiata in fasii potrivite.
5. Amestecati toate ingredientele cu maslinele si asezati totul pe farfurii.
6. Maruntiti fin patrunjelul si amestecati-l cu ingredientele pentru sos.
7. Stropiti salata cu sosul obtinut si presarati frunzulite de maghiran.

 
glicostabil tratament diabet

Copyright© 2011 - SC MEGASUPERMIN SRL - CUI : RO 16847657, Nr.Inreg.Reg.Com: J20/1555/2004

Toate drepturile rezervate.

 

Eurotrak, tractor, tractoare, unelte agricole, utilaje agricole, accesorii tractoare, agricultura, agro utilaje